"Het eten in restaurant Food Facility gaat als volgt: bezoekers krijgen een menukaart met daarop het aanbod van negen Amsterdamse afhaalgelegenheden. De bestellingen worden doorgebeld, de 'kok' ontvangt de bezorgers, ontdoet de maaltijden van de verpakkingen en legt
Persoonlijke gedachten, nieuwtjes, gebeurtenissen aangevuld met bijzonder ander nieuws. Reacties stel ik zeer op prijs!
11 november 2005
Ga snel eten bij de FOOD FACILITY in PostCS
"Het eten in restaurant Food Facility gaat als volgt: bezoekers krijgen een menukaart met daarop het aanbod van negen Amsterdamse afhaalgelegenheden. De bestellingen worden doorgebeld, de 'kok' ontvangt de bezorgers, ontdoet de maaltijden van de verpakkingen en legt
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
1 opmerking:
"Food Facility" is kopie "No Kitchen United"
PERSBERICHT 4 november 2005
"Food Facility" is een exacte kopie van "No Kitchen United"
In Amsterdam opent vanavond het conceptuele restaurant Food Facility zijn deuren. Dit restaurant is volgens eigen zeggen bedacht door de Spaanse conceptueel kunstenaar en ontwerper Martí Guixé. Op uitnodiging van Mediamatic te Amsterdam ontwierp hij een restaurant zonder keuken: eten wordt betrokken bij zo'n twintig bezorgrestaurants uit de omgeving van Post CS, de locatie van Food Facility.
Echter, het concept van Food Facility is een exacte kopie van het concept van het restaurant No Kitchen United. No Kitchen United is in 1998 bedacht door conceptueeel kunstenaars Esther S Plomp en Pieter van der Werf uit Groningen. No Kitchen United beleefde zijn premiere in december 1998. Sindsdien hebben beide kunstenaars No Kitchen United verschillende malen uitgevoerd, onder andere bij het Centrum Beeldende Kunst Groningen, theaterfestival Etcetera te Amersfoort, en voor Platform GRAS (Groningen, Stedenbouw & Architectuur), op het dak van een parkeergarage. No Kitchen United behoort sindsdien tot het reportoire van de kunstenaars.
Guixé claimt een aantal 'firsts' die eenvoudig te weerleggen zijn. Het is bijvoorbeeld niet bijzonder dat het internet binnen dit concept een rol speelt, wel handig (in 1998 kon bij No Kitchen United al eenvoudig via e-mail gereserveerd worden). Daarnaast is Food Facility geen "fysieke realisatie van virtuele mogelijkheden die Google biedt", zoals Guixé stelt. Guixé stelt: vanaf vanavond is de link tussen cocoonen in je huis genietend van eten dat is gebracht door een brommerkoerier historie. Als dat zo is, dan was dat in 1998 al het geval.
Esther S. Plomp en Pieter van der Werf hebben inmiddels contact gezocht met Guixé en Mediamatic, en contact gehad met curator Arne Hendriks (Mediamatic). Hij stelt dat het werk van Guixé past in het oevre waarbinnen het maken van ontwerpen met eten een grote rol speelt. Hendriks beschouwt het hergebruik van bepaalde concepten als normaal, in deze tijd van meer en meer nieuwe media... Van der Werf bestrijdt deze visie: "Binnen de kunsten is het niet normaal om elkaars concepten te gebruiken. Wat zou de kritiek zeggen als ik stenen in een patroon neerleg zoals Richard Long ze neerlegt? Daarentegen, in het bedrijfsleven is het usance om concepten te recycelen; vergelijk McDonalds en Burger King, waar eigenlijk alleen de merknaam verschilt. Binnen de kunsten wordt het hergebruiken van concepten en originele ideeën echter als een doodzonde beschouwd."
EINDE PERSBERICHT
Een reactie posten