Op 24 november nam ik deel aan het debat ‘De Toekomst van Toen’. Dat was een bijzondere gebeurtenis. Het debat vond plaats in een hal waar zo’n 5.000 mensen rondliepen. Bij het podium hadden zich iets tussen de vijf honderd en duizend mensen verzameld om te luisteren naar Ella Vogelaar (minister van Wonen, Wijken en Integratie), Harriet Ferdinandus (directeur Stichting Pelita), Sadik Harchaoui (directeur Expertisecentrum voor multiculturele ontwikkeling Forum), Liane Wubbels (directeur ANBO), Veronique Tubee (beleidsmedewerker op het gebied van specifieke voorzieningen voor minderheden) en Marcel van Gastel (Directeur-Generaal Jeugd en Maatschappelijke Zorg VWS). Het was voor mij de eerste keer dat ik zoiets deed.
Gesprekleider Rocky Tuhuteru stelde mij de eerste vraag. Hij vroeg hoe ik de toekomst van allochtone ouderen in Nederland zag. Ik bracht goed én slechts nieuws. Het goede nieuws is dat op bijna alle terreinen van wonen, zorg en welzijn zijn in Nederland hele goede voorbeelden zijn te vinden. Kijk maar eens in de Leeuwenhoek in Rotterdam en het woonzorgcentrum Transvaal in Den Haag en denk ook aan De ontmoeting in Amsterdam en de project Verhalend Verleden in Rotterdam. Goed nieuws is ook dat allochtone ouderen sinds vorig hun eigen belangen behartigen via het NOOM, het Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten.
Het slechte nieuws is dat je echt geluk moet hebben om bij zo’n goed project in de buurt te wonen. Voor veel groepen allochtone ouderen is er een aanbod dat slecht of helemaal niet aansluit bij hun wensen en behoeften. Verder heb ik nog eens onder de aandacht kunnen brengen dat er onder allochtone ouderen 7 keer zoveel armoede voorkomt dan bij autochtone ouderen. Ik wil graag dat de groep allochtone ouderen op een waardige manier oud kunnen worden in de Nederlandse samenleving en om dat te bereiken moet er op korte termijn nog heel veel gebeuren.
Ik gaf aan dat ik het beleid op landelijke niveau erg mager vind als het gaat om een visie op het ouder worden in een multiculturele samenleving. Ik heb daar ook een aantal concrete voorbeelden bij kunnen noemen zoals het ontbreken van aandacht voor allochtone ouderen in de nieuwe integratienota van Ella Vogelaar. Ik kreeg ook de kans een aantal suggesties te doen. Daarbij heb ik gezegd dat het mij verstandig lijkt om voort te bouwen op de dingen die goed gaan bij instellingen en bij organisaties als Pelita. Ook heb ik aangegeven dat er in het buitenland goede ervaringen zijn waar we gebruik van kunnen maken. Verder heb ik gezegd dat het heel goed zou zijn als de rijksoverheid duidelijk uitspreekt dat zij het onderwerp belangrijk vindt én dat er niet pas naar de groep gekeken wordt als zij zware zorg nodig hebben maar dat het goed is juist in een vroeg stadium te bevorderen dat ook deze groep mee kan doen. Minister Vogelaar reageerde erg geïnteresseerd. Ik hoop dat het weer een nieuwe impuls kan zijn om meer op dit thema te ontwikkelen.
Klik hier voor een fotoimressie van de dag gemaakt door Bas de Meijer.
1 opmerking:
Allochtone ouderen op de politieke agenda 2008-xxxx? Ik hoop het van harte...
Hartelijk dank voor je inzet.
Een reactie posten