07 augustus 2005

Gay Pride Amsterdam

Nou woon ik toch al heel wat jaartjes in Amsterdam maar pas gisteren ben ik voor het eerst naar de Gay Pride geweest. Het was een echt feest. Wat een mooie boten en prachtig uitgedoste trotse mensen. Wat kan Amsterdam toch leuk zijn. Natuurlijk waren er ook verwijzingen naar het harder wordende klimaat en dan bedoel ik niet de regenbuien maar het in elkaar slaan van homo's. Zo waren er borden met 'ik wil overal in de stad kunnen zoenen' maar het meeste was gewoon heel swingend en blij. Het was ondanks het niet al te beste weer erg druk en ik heb geen enkele wanklank gehoord.

In 1933 verhuist de familie Frank, onder de dreiging van het toenemende antisemitisme, van Duitsland naar Nederland. Met hun dochters Anne en Margot vestigen zij zich op het Merwedeplein in de Amsterdamse Rivierenbuurt. Ook het vluchtadres aan het Merwedeplein is tijdelijk. Op 6 juli 1942 is de dreiging van de jodenvervolging door de Duitse bezetter zo groot geworden dat de familie Frank besluit onder te duiken. Ruim twee jaar woont Anne met haar familie in een achterhuis aan de Prinsengracht, later bekend als het Anne Frankhuis. Op 4 augustus worden de onderduikers verraden en gedeporteerd naar de Duitse vernietigingskampen. Uiteindelijk overleeft alleen vader Otto Frank deze verschrikking

Tijdens mijn vakantie, op zaterdag 9 juli, is op het Merwedeplein een monument onthuld ter nagedachtenis aan Anne Frank. Van 1933 tot 1942 woonde Anne op het Merwedeplein. In het plantsoen waar haar bronzen beeltenis is geplaatst, liggen talloze voetstappen van haar. Het is een mooi beeldje geworden dat daar natuurlijk al veel eerder had moeten staan.

Met de plaatsing van een bronzen beeld van Anne Frank in het plantsoen van het Merwedeplein keert zij symbolisch terug op de plaats waar zij een deel van haar jeugd doorbracht. Het beeld herinnert ook aan de dertienduizend joodse buurtgenoten die de Tweede Wereldoorlog niet overleefden. Voor de toekomst moet het een symbool worden in de strijd tegen intolerantie en antisemitisme.