14 maart 2008

Zilveren kracht van allochtone ouderen ontdekken, erkennen, benutten en voor het voetlicht brengen

De afgelopen tijd ben ik nogal druk geweest met het project zilveren kracht van allochtone ouderen. Dat is een geweldig leuk project om aan te werken.

Allochtone ouderen hebben kennis en levenservaring. Zij zetten zich in voor en in de eigen wijk, stadsdeel of gemeente. Helaas zijn deze senioren vaak onzichtbaar of ze worden over het hoofd gezien, waardoor hun kennis en ervaring niet benut wordt. En dat is zonde. Het programma Zilveren Kracht van MOVISIE maakt deze ouderen zichtbaar. Ik ben aan de slag in Amsterdam en Hengelo.

In het wereldpand in Amsterdam

09 maart 2008

Indisch in Nederland

Op verzoek van Johan Groen heb ik tijdens ENIEC meeting Den Haag een korte toespraak gehouden voor een Europees gezelschap tijdens het diner in het beroemde Restaurant Garuda in Den Haag. Ik begon bij ons koloniale verleden in Nederlands Indië, vertelde over de onafhankelijkheid van Indonesië en de verhuizing van grote aantallen Indische Nederlanders naar Holland. Daarbij stipte ik ook de koude opvang aan met de arrogante tips over hoe je moest gedragen.

DSC_0415

Daarnaast vertelde ik over de bijeenkomst bij Pelita in Utrecht in november 2007 waar zo'n 7.000 mensen met een Indische achtergrond bij elkaar kwamen en gaf aan hoe de Indische roots nog steeds belangrijk zijn. Zo lopen grote groepen jongeren nu met T-shirts met 'Proud to be an Indo'. En dat voor een groep die waarvan zo vaak wordt beweerd dat zij 'geruisloos en moeiteloos' is geïntegreerd in een voor hen nieuwe omgeving.

De Nederlandse cocaine fabriek

Gisteren zag ik in de Balie de documentaire 'De Nederlandse cocaïne fabriek' van Jeanette Groenendaal. Het is een heel bijzondere documentaire die erg de moeite waard is.

"Deze film sleept ons mee in het wereldbeeld van een 63-jarige weledelgeboren cocaïnegebruiker. Hoofdpersoon Arend wordt afgeluisterd en bespied. Hij verdenkt de informatiemaatschappij. Ze houden hem nauwlettend in de gaten via internet, telescoop en verrekijker. De film volgt Arend richting ‘Solutions’ (een privé-afkickkliniek), met onderweg een poging om een oud Nederlands bedrijf nieuw leven in te blazen: de Nederlandse Cocaïne Fabriek (tot de Tweede Wereldoorlog was Nederland de grootste producent van kwaliteitscocaïne). Ook is er een feest bij Erwin Olaf, waar decadent uitgedoste gasten zich te goed doen aan coke. De kracht van de beelden, de structuur van de film en de onwaarschijnlijkheid van de gebeurtenissen doen denken aan fictie. Maar het documentairedebuut van performancekunstenaars Jeanette Groenendaal vertelt de waarheid en niets dan de waarheid."