11 februari 2006

De aanhouder wint....

Een paar weken geleden schreef ik op de website over het complex waar ik woon het volgende: "Eens is het geduld op. Al zo'n jaar of vijf word ik aan het lijntje gehouden over het herstel van een verrotte erker. Het hout is zo slecht dat schilderen aan de binnenkant net zoiets is als water naar de zee dragen. Ik ben vriendelijk geweest, boos, verdrietig, heb gebeld, geschreven en veel gebeld maar zonder resultaat. Het jammer dat je niet afvalt door van het kastje naar de muur te lopen en weer terug want dan zou ik nu superslank zijn. Ik ben het zat en ga nu op een ander manier aan de slag. Misschien helpt het als ik huurverlaging ga aanvragen wegens nalatigheid van de verhuurder. Wie heeft daar ervaringen mee?"


Op de een af andere manier kwam alles in een stroomversnelling. Ik kreeg een paar reacties en raakte met op de nieuwjaarsreceptie met verschillende mensen in gesprek. Ik was helemaal klaar om naar de huurcommissie te stappen. Daarvoor vlooide ik mijn hele dossier daarvoor uit en werd steeds bozer.

Maar het goede nieuws komt altijd beter laat dan nooit. Het lijkt erop dat het nu toch werkelijk eind goed al goed wordt. De Merwede Group B.V. heeft er echt werk van gemaakt en aannemer Grijzenhout gaat de erker herstellen. De verwachting is dat de aannemer over twee maanden een nieuw kozijn gaat plaatsen. Als het klaar is meld ik dat natuurlijk ook op deze weblog.

Ondergedompeld in de Braziliaanse cultuur

Gisteren was ik op uitnodiging van Braziliaanse ambassade in de Brazilaaanse Residentie in Wassenaar. Er was een leuk concert met Braziliaanse klassieke muziek gespeeld door de zangeres Rosenete Eberhardt en de gitarist Marcus Llerena.

De muziek was uit verschillende tijden en vaak gebaseerd op folklore. De ambience was geweldig, een prachtig chique gebouw waar de grandeur vanaf druipt en waar alles klopt. De ontvangst door de vriendelijke ambassadeur en een geestige en heel interessante culturele attaché was een bijzondere ervaring. Mariângela werd uitvoerig gefeliciteerd met de website Brazilië punt net.

Eergisteren was ik in het Corzo Theater in Den Haag voor de interessante voorstelling Morgenster van Eduardo de Paiva Souza. Vorig jaar zag ik zijn vorige productie Angel in het Vondelpark. Die voorstelling werd door de selectiecommissie van de Nederlandse Dansdagen verkozen tot één van de hoogtepunten van het seizoen 04-05. Ik vind hem heel interessant en ook heel goed maar de voorstellingen raken mij toch niet echt. Gisteren stond er in het NRC een recentie waar ik me erg in kan vinden. De kop dekt deze keer de lading: "Briljant poppenspel Duda Paiva mist regie"
Toch zeker gaan kijken hoor! de speellijst zal ik vandaag in de culturele agenda van Brazilie punt Net zetten.

05 februari 2006

De zaak Taida

"Vier maanden, dat is alles wat ik vraag." Zo besloot de 18-jarige Taida Pasic haar emotionele betoog, dat zij in goed Nederlands had verwoord en waarin zij al haar passie, gedrevenheid en wanhoop in had gelegd. Wat moest ze dan? Jarenlang heeft ze keihard gewerkt om haar VWO-diploma te halen, om uitzicht op een toekomst te hebben wanneer zij terug naar Kosovo zou moeten. Maar op de valreep dreigt ze alsnog tussen wal en schip te vallen, nu ze vlak voor haar eindexamen het land uitgezet moet worden.

Wil de petitie tekenen aan mevrouw Verdonk, zoals ik heb gedaan, ga dan naar de speciale pagina op de website waar steun voor haar wordt gevraagd.
......
De Telegraaf meldt vandaag dat Taida fraude zou hebben gepleegd. Natuurlijk wil ik dit bericht eerst bevestigd zien voordat ik conclusies trek. Hoe vrijwillig is vrijwillig? Wat mij betreft is de getoonde solidariteit van haar schoolgenoten nog steeds hartverwarmend. Ik blijf het volgen!

"AMSTERDAM - Het Kosovaarse meisje Taida en haar familie hebben bij vertrek uit Nederland een premie van 7000 euro opgestreken. Dat heeft minister Verdonk (Vreemdelingen Zaken) tegenover De Telegraaf bevestigd. Verdonk verwijt het meisje keer op keer misbruik te hebben gemaakt van de regels met als doel hier te kunnen blijven om het vwo af te maken."
......
"Taida is vorig jaar met haar familie geheel vrijwillig naar Kosovo teruggekeerd, aldus Verdonk. De vertrekpremie was bedoeld om het gezin in de gelegenheid te stellen een nieuw leven op te bouwen. Naast de 7000 euro, werden ook alle tickets betaald door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Er is volgens Verdonk ook gekeken of Taida naar een school zou kunnen met een vergelijkbare Nederlandse vwo-opleiding. Dat bleek het geval te zijn."
......
Inmiddels is er weer een nieuwe ontwikkeling. Op de interessante weblog berichten over allochtonen in Nederland lees ik:
Het College Bescherming Persoonsgegevens onderzoekt of de handelwijze van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) in de zaak van Taïda Pasic geoorloofd was. Het CBP heeft daarover ernstige twijfels en gaat de bewindsvrouw om opheldering vragen. Dat zegt de voorzitter van het college, Jacob Kohnstamm. Het CBP houdt toezicht op de bescherming van de privacy.
.......
Volgens Kohnstamm is het ‘moeilijk te bedenken’ dat Verdonk daarmee heeft gehandeld conform het advies van het CBP. Het college vindt dat persoonsgegevens van vreemdelingen alleen door de overheid openbaar mogen worden gemaakt als het niet verstrekken van die informatie de ‘goede taakvervulling daadwerkelijk in gevaar brengt’.
Kohnstamm: ‘Het kan bijvoorbeeld zijn dat de uitzetting van een uitgeprocedeerde asielzoeker onmogelijk wordt gemaakt doordat de hele school zich aan hem heeft vastgeketend en dat die persoon voor de camera zaken meldt die maar zeer ten dele overeenkomen met de gegevens in zijn IND-dossier. Dan kun je zeggen dat de taakvervulling van de overheid in gevaar wordt gebracht.’ De CBP-voorzitter zegt extra verbaasd te zijn over de opmerkingen van de woordvoerder van Verdonk, omdat Pasic nog in een procedure zit. De advocaat van Pasic, Annelies Hoftijzer, is ook verbaasd over de publieke aanval van Justitie. Zij vindt ‘het niet zuiver en beschadigend voor Taïda’ en wonderlijk dat de zogenaamde fraude geen reden was tot weigering van de verblijfsvergunning en ook in de rechtszaak niet aan de orde is geweest.
....................
Maria van der Hoeven meldt op haar weblog:
"De voorbije weken ben ik van vele kanten bestookt met brieven en e-mails over de situatie van de Kosovaarse Taida Pasic. Ik heb de briefschrijvers laten weten vanuit mijn verantwoordelijkheid als minister voor Onderwijs sympathiek te staan tegenover hun wens om Taida in Nederland haar diploma te laten halen. Maar ik heb daarbij tegelijk aangegeven dat ik er geen enkele zeggenschap over heb. Uiteraard heb ik mijn collega Rita Verdonk, die er wél over gaat, nog eens geattendeerd op de kwestie. Maar zij is het, die namens het kabinet de besluiten neemt en ik zal me daar onder alle omstandigheden naar voegen."
.....................
"De ministers van Onderwijs Maria van der Hoeven (CDA) en voor Integratie en Vreemdelingenzaken Rita Verdonk (VVD) hebben vertrouwen in elkaar. Dit lieten zij vrijdag na afloop van de ministerraad weten. Zij bleken deze week van mening te verschillen over het lot van de Kosovaarse scholiere Taïda Pasic. Verdonk wil haar uitzetten, van Van der Hoeven mag Taïda in Nederland haar diploma halen.
Volgens de bewindsvrouwen, die samen de ministerraad verlieten, is er geen sprake van wederzijds wantrouwen. Van der Hoeven benadrukte dat 'Verdonk op een uitstekende manier met alle zaken omgaat'. Verdonk zei op haar beurt dat 'het vertrouwen tussen ons er zeker is'. Inhoudelijk wilden zij niet op de kwestie ingaan."