12 oktober 2008

IFS meeting in Helsinki

De afgelopen drie dagen was ik samen met collega Paul Vlaar in Helsinki voor een conferentie van de The International Federation of Settlements and Neighbourhood Centres (IFS). We zaten in de Kalliolan setlementti, een grote multifunctionele accomodatie.

DSCN1759

De IFS is an association of national, regional and local organizations working to strengthen communities around the world. De Settlement movement is iets wat wij in Nederland niet zo kennen.

DSCN1767

Het was een erg interessante bijeenkomst met deelnemers uit de hele wereld. Er was een grote variatie in de presentaties. Zo sprak de Finse keynote speaker Dr. Hannu Katajamäki over de geografie van de hoop. Daarbij noemde hij een inspirerend voorbeeld uit Venuzuela. Daarbij is een programma om klassieke muziek onder de lagere klassen te bevorderen. Dat leverde o.a het Orquesta Sinfonica Juvenil op onder leiding van Gustavo Dudamel. Dat orkest heeft al menige concertzaal verrast doen staan.

 

Anderen o.a. over het straatgeweld in Toronto. De jongerenwerkers moesten regelmatig naar een begrafenis omdat er een jongere het leven verloor door een mes of pistool. Ik leerde er ook een paar erg leuke medewerkers van Doenja uit Utrecht kennen.

DSCN1783

Naast leuke mensen heb ik ook weer een interessante nieuwe stad leren kennen waar heel veel vis wordt gegeten.