25 oktober 2006

Website 'Kleurrijk welzijn' brengt welzijnswerkers in beeld

Het Blad Zorg+Welzijn meldt op 25 OKT 2006 dat de website waar ik samen met collega's hard aan heb gewerkt on line is. Ik ben er blij mee!

Hoe maak je een wijk sociaal samenhangender? Op welke manier doet een welzijnswerker recht aan het multiculturele Nederland? En hoe ziet ‘de’ welzijnswerker de toekomst van zijn eigen vak? De nieuwe website www.kleurrijkwelzijn.nl geeft een veelzijdig beeld van de sociale professional anno nu.

Op de site 'Kleurrijk Welzijn' komen zestien professionals aan het woord, die laten zien wat er bij 'multicultureel werken' komt kijken.

De welzijnswerkers vertellen over hun inspiratiebronnen, hoe ze ‘fris’ blijven in de dagelijkse praktijk en over de hoogte- en dieptepunten in hun carrière.

Mug in de kamer
Alle zestien werkers zijn ook te zien in uitgebreide fotoreportages, gemaakt op en rond hun werkplek. De website kan als inspiratiebron fungeren voor iedereen die welzijn in een veelkleurige leefomgeving van belang vindt. 'Als je denkt dat je te klein bent om invloed uit te oefenen, dan heb je nog nooit met een mug in de kamer geslapen', is bijvoorbeeld in het interview met opbouwwerker Ed de Meyer te lezen.

Het initiatief tot 'Kleurrijk Welzijn' is genomen door NIZW Sociaal Beleid. Het instituut wil laten zien dat de welzijnssector, waarin meer dan 40.000 mensen werken, nog altijd een ‘dynamische’ bijdrage aan de samenleving levert. De site is ontwikkeld in het kader van het project ‘De multiculturele buurt’ van het Oranje Fonds.

GedrevenheidDe geportretteerde welzijnwerkers zijn actief in verschillende delen van Nederland en werken vanuit een grote gedrevenheid. Daarover praten ze heel open, zoals schoolmaatschappelijk werker Philippe Pietermaat, die onverbloemd stelt: 'Ik zit hier om te zorgen dat jouw zoon geen teringmarokkaantje wordt'.

Of zoals jongerenwerker Steve Monsanto, die meent dat welzijnswerkers van vele markten thuis moeten zijn, het zegt: 'Ik ben een zwarte en ik zie allemaal zwarte jongens naar de kloten gaan'.

Diversiteit als kracht
Ondanks ingrijpende gebeurtenissen als de moord op Theo van Gogh hebben de meeste professionals hun geloof in de multiculturele samenleving behouden. Zo vindt opbouwwerkster Fatima Lamkharrat: 'Diversiteit moet een kracht worden in plaats van een belemmering.'

Niet alle geïnterviewden zijn van meet af aan actief in het welzijnswerk. Michelle Jacobs, van jongerenmediacentrum Be at the Media, werkte eerst in het bedrijfsleven. 'Het gaat om idealisme met ondernemerschap. Met idealisme alleen verbeter je de wereld niet', stelt zij.