13 november 2005

Voorstelling van het jaar: "Samwaad - Street of Encounters"

Soms weet je iets heel zeker. Zo zag ik gisteren Samwaad – Street of Encounters van Ivaldo Bertazzo. Dat is zonder enige twijfel de mooiste voorstelling die ik dit jaar heb gezien en het zou mij verbazen als ik het komende jaar weer zoiets moois zou zien. Ik was er gelukkig bij daar in de Houtzagerij in de Schilderswijk in Den Haag. Het was een onderdeel van het Holland Dance Festival 2005. Het is fantastisch als toppers zoals Ivaldo Bertazza de krachten bundelen met de jongeren die in het dagelijks leven weinig kansen krijgen. Ze hebben die kans met beide handen aangegrepen en er een topproductie van gemaakt. Ik ben er zeker van dat dit het leven van de jongeren ingrijpend zal veranderen. Als je voor het eerst naar het buitenland gaat en je een staande ovatie krijgt op een prestigieus festival dan weet je dat je veel kunt en die ervaring neem je mee in je verdere leven.


Hieronder vindt je nog wat extra informatie maar in mijn eigen woorden: ontroerend, hyper stimulerend, hoopgevend en indrukwekkend. Ik heb met geleend geld een DVD van de voorstelling aangeschaft en die kun je altijd bij mij komen kijken.

"De kracht van deze schitterende locatieproductie schuilt niet alleen in de hoge artistieke (dans)kwaliteit, maar ook in de maatschappelijke betekenis ervan. Bertazzo – choreograaf, dansleraar en bewegingstherapeut – heeft een trainingsschema voor dansers ontwikkeld dat jonge mensen stimuleert om hun identiteit te onderzoeken en hun psychische en fysieke kanten te integreren. In zijn huidige werk met grote groepen kansarme jongeren uit buitenwijken vergroot hij de invloed van dans en beweging. Naast danstraining geeft Bertazzo de deelnemende jongeren ook onderwijs en maatschappelijke hulp.

Vorig jaar ontving Bertazzo de Prins Claus Prijs. Daarmee werd hij gehuldigd ‘voor de ontwikkeling van zijn innovatieve programma’s waardoor jonge mensen hun talenten kunnen ontwikkelen en voor het stimuleren van culturele creativiteit die kansen biedt aan individuen en gemeenschappen’ (juryrapport).

Samwaad – Street of Encounters wordt uitgevoerd door 55 niet-professionele jonge dansers uit de buitenwijken van São Paulo. Het is een voorstelling van een ongekende schoonheid – puur, vitaal, innemend. Met oog voor detail legt Bertazzo de nadruk op gebaren en communicatie. Geheel nieuw is de combinatie van klanken en ritmes uit Brazilië en India."