14 juni 2003

Angi kwam razend enthousiast thuis van de voorstelling Kontakthof van het PINA BAUSCH/TANZTHEATER WUPPERTAL. Het was origineel, mooi en heel speciaal. Het heeft heel waarschijnlijk veel kunstenaar geinspireerd. Ze noemde Etore Scola die mogelijk ideeën heeft gebruikt in zijn film le Bal.
Ik kon vanwege mijn been niet naar de voorstelling en daarom was Angi naar de voorstelling gegaan Paula, met een Braziliaanse vrouw die zo'n 13 jaar geleden naar Nederland kwam voor een dansopleiding. Zij is hier blijven wonen met een Nederlandse man. Ook zij vond het een mooie voorstelling.

Van de website van het festival de volgende typering:
Kontakthof werd voor het eerst opgevoerd in 1978. Het behoort tot de vroege werken van Bausch waarin man-vrouw relaties in theatrale context onderzocht worden. Kontakthof is een studie naar onschuld en ervaring, oorspronkelijk uitgevoerd door Bausch’ eigen Tanztheater Wuppertal.
In 2002 heeft Pina Bausch een nieuwe versie van Kontakthof gemaakt, ditmaal voor een groep van twintig vrouwen en mannen van 65 jaar en ouder. Wat de nieuwe versie van Kontakthof zo uniek maakt is de uitzonderlijk sterke cast, gevormd door ongetrainde performers uit een grijze industriestad in Noordwest Duitsland. Aan de buitenkant zien we tekenen van ouderdom: rimpels, gebogen schouders, verzakkende borsten, grijs haar en kale hoofden. Maar we zien ook de rijkdom van deze levens, resultaat van 65+ jaren levenservaring. Tegen een achtergrond van sentimentele Duitse liedjes uit de vijftiger jaren, jazz en tango proberen ze geluk te vinden door middel van vertederende pogingen tot romantiek.

13 juni 2003

Vanmorgen mijn maatje Theo op bezoek gehad. Dat is altijd een plezier! Onderstaande foto is al van vorige week maar toch.... Het is zo leuk als je elkaar kan helpen en even koetjes en kalfsjes kunt bespreken, zo af en toe eens even stevige discussie kunt voeren en altijd op elkaar kunt rekenen.

Hij bracht ook de post boven met een mooie CD van Paul. Helaas deed die het niet helemaal goed maar de geste was er niet minder om. Fijn om te zien dat er mensen zijn die aan je denken. Ook de ondernemingraad stuurde nog een kaartje. Natuurlijk ook nog wat leuke telefoontjes waaronder eentje van mijn moeder.
Sinds ik loopgips heb ben ik natuurlijk veel mobieler. In huis scharrel ik met een kruk rond maar helaas durf ik de trap alleen nog niet af zodat ik toch vrij opgesloten thuiszit.
Ik probeer wat voor mijn werk te doen, lees mooie boeken, studeer wat en probeer mijn reis naar Brazilië te regelen. Ik moet in het vliegtuig een stoel aan het gangpad hebben dan moet het gaan lukken. De eerste 10 dagen van de vakantie zal ik niet veel lopen omdat ik dan nog in het gips zit. Veel meer dan onder een parasol zitten en naar de zee kijken verwacht ik niet. Daarna mag het gips er als het goed is af en dan kan de vakantie echt beginnen.
Ik probeer ook weer wat in het huishouden te doen zoals (af) wassen en koken. Ik kan nu zelf koffie van de ene kamer naar de andere kamer brengen en hoe lullig het ook klinkt, dat is al heel wat. Via een ingenieuze plastic manchet kan ik sinds gisteren ook onder de douche.... Het ruikt inmiddels aanzienlijk frisser in huis :)

Angi gaat vanavond naar Pina Bausch in het kader van het holland festival. Het schijnt echts bijzonders te zijn. Een dansvoorstelling met oudere ongeschoolde dansers.
Morgen doe ik verslag van de voorstelling.



12 juni 2003

Even heel wat anders: vandaag staat er er een mooi artikel in Trouw over Nederland als een Islamitische staat. Hierin wordt gerefereerd aan de arabist Maurits Berger en woden een aantal van zijn uitspraken voor het voetlicht gebracht. Echt iets om eens even over na te denken!

Tegen de heersende opvattingen in, is Berger ervan overtuigd dat de integratie van moslims in Nederland niet is mislukt. Er zíjn wel problemen, maar die hebben 'alle migranten over de hele wereld'. De achterstand van moslims 'is zowel voor ons als voor hen een probleem'. ,,Wij zien vrouwenbesnijdenis en bloedwraak als typische aberraties van de islam omdat zij toevallig in moslimlanden plaatsvinden, terwijl zij niets met de islam van doen hebben. Omgekeerd noemen wij Italiaanse maffiapraktijken geen christelijk verschijnsel, net zomin als wij het afbinden van vrouwenvoeten in China confuciaans noemen. De vraag is dus: wíl je het wel weten?''

08 juni 2003

Het is lekker koel, buiten ruikt het heerlijk en de natur maakt tevreden geluidjes. Angi maakt een Braziliaanse couscous in de keuken en in Frankrijk maakt Verkerk zich op voor de finale van de open Franse tenniskampioenschappen. Gisteren heb ik naar de damesfinale zitten kijken. Als je ziet wat zij met hen achillespezen op gravel doen snap je niet hoe ik hem ooit op heb kunnen laten scheuren. Hij moet al zwak zijn geweest. In tegenstelling to wat je misschien denken voel ik me niet zielig. Als is het wel balen....




Vanmorgen heb ik een belangrijk stuk voor mijn werk gelezen en bekommentarieerd. Daar kan wel eens mijn werkplezier voor de komende jaren van af hangen. Het ziet er goed uit. Helaas kan ik het zelf niet persoonlijk afmaken samen met mijn baas en het Orajne Fonds. dat is één van de vreemde en vervelende dingen als je gedwongen thuis zit. Je moet dingen uit handen geven.