11 november 2005

Ga snel eten bij de FOOD FACILITY in PostCS

Wat een feest om te gaan eten bij FOOD FACILITY op de begane grond van Post CS. Martí Guixé and Mediamatic hebben daar een super leuk tijdelijk restaurant geopend dat maar 7 weken zal bestaan. Het is een prototype voor een restaurant dat niks kookt maar eten laat brengen door voedselkoeriers van dichtbij gelegen keukens. Je kunt er o.a. Indiaas, Marokkaans, Chinees, italiaans, en Japans eten krijgen. De bediening is heel leuk en je waant je in een andere wereld.

"Het eten in restaurant Food Facility gaat als volgt: bezoekers krijgen een menukaart met daarop het aanbod van negen Amsterdamse afhaalgelegenheden. De bestellingen worden doorgebeld, de 'kok' ontvangt de bezorgers, ontdoet de maaltijden van de verpakkingen en legt ze op een bord. De gastvrouw serveert ze vervolgens aan de bezoekers. Op de muren van het etablissement worden zoekresultaten van Google geprojecteerd. De organisatoren zien het als eten in een comfortabele omgeving met een huiskamermentaliteit. Wij hebben zelf geen keuken, maar bieden het menu van negen keukens. Daarbij adviseert de Food Hostess je over het eten en over de bezorgtijd.'' Bovenop de prijs van de maaltijd komt twee euro voor couvert, afwas en afvalverwerking.Food Facility is behalve een restaurant ook een expositie en een ontmoetingsplek. Bezoekers worden uitgenodigd om zich te vermaken, te genieten van het eten en te experimenteren met de mogelijkheden van een platform dat culinair, cultureel en sociaal steeds verandert."

1 opmerking:

Office for Contemporary Art Rechthalten / MPD Export zei

"Food Facility" is kopie "No Kitchen United"

PERSBERICHT 4 november 2005

"Food Facility" is een exacte kopie van "No Kitchen United"

In Amsterdam opent vanavond het conceptuele restaurant Food Facility zijn deuren. Dit restaurant is volgens eigen zeggen bedacht door de Spaanse conceptueel kunstenaar en ontwerper Martí Guixé. Op uitnodiging van Mediamatic te Amsterdam ontwierp hij een restaurant zonder keuken: eten wordt betrokken bij zo'n twintig bezorgrestaurants uit de omgeving van Post CS, de locatie van Food Facility.

Echter, het concept van Food Facility is een exacte kopie van het concept van het restaurant No Kitchen United. No Kitchen United is in 1998 bedacht door conceptueeel kunstenaars Esther S Plomp en Pieter van der Werf uit Groningen. No Kitchen United beleefde zijn premiere in december 1998. Sindsdien hebben beide kunstenaars No Kitchen United verschillende malen uitgevoerd, onder andere bij het Centrum Beeldende Kunst Groningen, theaterfestival Etcetera te Amersfoort, en voor Platform GRAS (Groningen, Stedenbouw & Architectuur), op het dak van een parkeergarage. No Kitchen United behoort sindsdien tot het reportoire van de kunstenaars.

Guixé claimt een aantal 'firsts' die eenvoudig te weerleggen zijn. Het is bijvoorbeeld niet bijzonder dat het internet binnen dit concept een rol speelt, wel handig (in 1998 kon bij No Kitchen United al eenvoudig via e-mail gereserveerd worden). Daarnaast is Food Facility geen "fysieke realisatie van virtuele mogelijkheden die Google biedt", zoals Guixé stelt. Guixé stelt: vanaf vanavond is de link tussen cocoonen in je huis genietend van eten dat is gebracht door een brommerkoerier historie. Als dat zo is, dan was dat in 1998 al het geval.

Esther S. Plomp en Pieter van der Werf hebben inmiddels contact gezocht met Guixé en Mediamatic, en contact gehad met curator Arne Hendriks (Mediamatic). Hij stelt dat het werk van Guixé past in het oevre waarbinnen het maken van ontwerpen met eten een grote rol speelt. Hendriks beschouwt het hergebruik van bepaalde concepten als normaal, in deze tijd van meer en meer nieuwe media... Van der Werf bestrijdt deze visie: "Binnen de kunsten is het niet normaal om elkaars concepten te gebruiken. Wat zou de kritiek zeggen als ik stenen in een patroon neerleg zoals Richard Long ze neerlegt? Daarentegen, in het bedrijfsleven is het usance om concepten te recycelen; vergelijk McDonalds en Burger King, waar eigenlijk alleen de merknaam verschilt. Binnen de kunsten wordt het hergebruiken van concepten en originele ideeën echter als een doodzonde beschouwd."


EINDE PERSBERICHT