30 maart 2008

Voorstelling A Fauna van Os Satyros

Sinds een paar dagen ben ik op het Festival do Teatro de Curitiba in Braziliè. Het is het grootste theaterfestival van Latijns Amerika. Het meest bijzondere dat ik heb gezien is de voorstelling A Fauna die wordt gespeeld in een favela aan de rand van Curitiba.

De toneelgroep Os Satyros doet vaker van dit soort producties en bereidt nu al een soortgelijke voorstelling in Sao Paulo voor.



De bewoners spelen het stuk in hun eigen omgeving. Voor een groot deel spelen zij zichzelf. Het was erg indrukwekkend. Vooral het feit dat de bewoners zo blij waren iets van hun leven te laten zien kwam hard bij mij binnen. Het was zeker niet allemal kommer en kwel maar het was niets mis wat je zag in de school, op straat, in een vrouwencorporate en bij mensen thuis. Een dergelijke voorstelling zou je in Nederland echt niet kunnen maken. Het doet wel denken aan de documentaire die Be at the media voor woningcorporatie IJmere heeft gemaakt over een buurtje in Osdorp. Dus met en ander medium kan het wél.
Er wordt een documentaire gemaakt van het hele project en het zou heel mooi zijn als die op de IDFA zou worden vertoond.

1 opmerking:

Anoniem zei

jullie op vakantie, hier heerst drukte. Niet verassend, he? ik lees en volg als altijd. groetjes aan angie en snelle zins. er komen Saris verjaardigen aan dan zien we jullie weer. Compleet toch?
x ivana